Företagsförsäljning: Utvärdering av indikativa bud
Viktigt vid utvärdering av indikativa bud
Att sälja sitt företag är ett av de viktigaste affärsbesluten en entreprenör eller företagsägare kan ta. När processen för företagsförsäljningen väl har kommit så långt att ett eller flera indikativa bud har mottagits från potentiella köpare, står säljaren inför en avgörande utvärderings- och förhandlingsfas. Det är en tid då många faktorer måste vägas in, utöver det mest uppenbara – värderingen av företaget. Det handlar om att hitta den bästa helhetslösningen för både dig som säljare och för företagets framtid.
Vad är ett indikativt bud?
Intresserade köpare lämnar indikativt bud baserat på den information som har delgivits under de inledande diskussionerna och förhandlingarna. Det indikativa budet är icke bindande och ger en första formell indikation på vad köparen är beredd att betala och under vilka villkor affären skulle kunna genomföras. Indikativa bud utgör grunden för vidare förhandlingar och vidare due diligence.
Utvärdering av indikativa bud
När flera indikativa bud har inkommit kan det vara lockande att fokusera på det indikativa budet med den högsta värderingen. Men det finns många andra faktorer att ta hänsyn till som kan påverka affärens framgång och långsiktiga utfall. Nedan följer några väsentliga aspekter att väga in när säljaren utvärderar och jämför indikativa bud från potentiella köpare.
Värdering: Värderingen är naturligtvis en av de mest avgörande faktorerna i beslutet om vilken köpare du ska välja. Men det är viktigt att komma ihåg att en hög värdering inte alltid är den bästa lösningen om andra delar av affären inte är lika fördelaktiga. En högre värdering kan ibland komma med mer riskfyllda villkor eller krav som kan vara svåra att uppfylla.
Köpeskillingsstruktur: Köpeskillingsstrukturen är en annan viktig faktor. Det är vanligt att en del av köpeskillingen betalas vid tillträdet, medan resten är beroende av framtida prestationer, vanligtvis i form av en tilläggsköpeskilling (på engelska earn-out). Tilläggsköpeskillingar är vanligt förekommande då säljare och köpare har olika bild av framtida intjäningsförmåga och är ett sätt att brygga diskrepanser. Det är viktigt att noggrant analysera de specifika villkoren för tilläggsköpeskillingen, såsom måluppfyllnad av budget och prognoser, och säkerställa att dessa är realistiska och uppnåeliga.
Återinvestering och fortsatt engagemang: Det är inte ovanligt att köpare kräver att säljaren återinvesterar en del av köpeskillingen i det förvärvande bolaget eller behåller en viss ägarandel i bolaget som ska säljas. Exempel på situationer där köparen kan kräva att säljaren kvarstår som delägare är där köparen inte har för avsikt att vara aktiv i bolaget eller där köparen vill ha en tid för att lära känna det förvärvade bolaget. I vissa fall där säljaren kvarstår som delägare avtalas en förutbestämd mekanism som ger säljaren rätt att avyttra de sista aktierna efter en förutbestämd tidsperiod. Det är inte ovanligt att köpare kräver att säljaren kvarstår operativt eller som delägare en förhållandevis lång period vilket säljaren behöver vara beredd på.
Frågor som säljaren bör ställa:
- Hur stor del av köpeskillingen måste återinvesteras?
- Vad innebär fortsatt engagemang i form av tid, ansvar och beslutanderätt?
- Hur lång tid förväntas säljaren stanna kvar i verksamheten, och under vilka villkor?
Köparens planer och intentioner
En annan viktig aspekt att analysera är köparens planer och intentioner för företaget. Det är viktigt att förstå hur köparen avser att driva verksamheten framåt och hur detta överensstämmer med dina egna värderingar och visioner för företagets framtid. Om du är angelägen om att företaget ska fortsätta växa och utvecklas i enlighet med den väg du har satt upp, är det viktigt att välja en köpare som delar denna vision.
Frågor att ställa:
- Hur planerar köparen att integrera ditt företag i sin befintliga verksamhet?
- Vilka är köparens långsiktiga mål för företaget?
- Kommer företaget att behålla sin nuvarande kultur och ledningsstruktur, eller planeras det stora förändringar?
- Kommer köparen att flytta verksamheten geografiskt?
Finansiell stabilitet hos köparen
Köparens finansiella styrka och stabilitet är också en viktig faktor. En köpare med starka finansiella resurser och en stabil struktur är bättre rustad att hantera eventuella utmaningar som kan uppstå under och efter förvärvet. Det är också mindre risk att affären spricker på grund av bristande finansiering.
Frågor att ställa:
- Hur ser köparens finansiella ställning ut?
- Har köparen genomfört liknande förvärv tidigare, och vad blev resultatet?
- Vilka garantier kan köparen erbjuda för att säkerställa att affären genomförs som planerat?
Slutsats: Viktigt att ha en helhetssyn på affären
Att välja rätt köpare är en komplex process som kräver en helhetssyn på affären. Det handlar inte bara om att välja den köpare som erbjuder den högsta köpeskillingen, utan om att ta hänsyn till en rad faktorer som påverkar både ditt företags framtid och din egen situation som säljare. Genom att noggrant analysera och jämföra de olika buden kan du fatta ett välgrundat beslut som maximerar både värde och säkerhet i affären.
På FLB Partners erbjuder vi expertis och stöd genom hela försäljningsprocessen, från förberedelsefasen till genomförd försäljning. Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan bidra till en framgångsrik företagsförsäljning.