Artikel

Företagsförvärv: Värdering

Vid ett företagsförvärv finns olika värderingsmetodiker för att analysera målbolaget. Här går vi igenom de vanligaste.
Företagsförvärv: Värdering

Värderingsmetoder vid företagsvärdering

Värdering är ett viktigt moment i processen för ett företagsförvärv, där köparen preciserar ett värde som kommuniceras till säljaren genom ett icke-bindande indikativt bud. 

Värderingen bygger på den samlade information som erhållits under förvärvsprocessen tillsammans med köparens kunskap om branschen och marknaden. Under en due diligence, när ytterligare information erhållits, bör de antaganden som ligger till grund för värderingen verifieras för att säkerställa att värderingen inte baseras på felaktiga antaganden. I denna artikel utforskar vi de mest vanliga värderingsmetoderna samt fördjupar oss i DCF-värderingen (DCF står för Discounted Cash Flow).

Vanliga värderingsmetoder

Det finns flera värderingsmetoder som kan användas för att bedöma ett företags värde där de vanligast förekommande metoderna är:

1. DCF-värdering

DCF-värdering sker genom att framtida fria kassaflöden prognostiseras och diskonteras till nuvärde med hjälp av en relevant diskonteringsränta. Denna metod tar hänsyn till bolagets framtida intjäningsförmåga och är särskilt användbar för företag med stabila och förutsägbara kassaflöden.

2. Multipelvärdering

Multipelvärdering använder sig av jämförbara företags värderingsmultiplar eller transaktionsmultiplar, såsom EV/EBITDA (rörelsevärde/EBITDA), EV/Sales (rörelsevärde/intäkter) eller P/E-tal (pris/vinst). Denna metod är snabb och enkel, men kräver noggranna jämförelser med liknande företag för att vara tillförlitlig.

3. Substansvärdering

Substansvärdering fokuserar på att bedöma företagets tillgångar och skulder. Denna metod är särskilt användbar för företag med betydande materiella tillgångar, som fastigheter eller maskiner. Substansvärdet ger en bild av företagets bokförda värde.

Fördjupning i DCF-värderingen

DCF-värderingen är en metod som beräknar ett företags värde genom att dess förväntade framtida kassaflöden diskonteras till ett nuvärde. Nedan framgår en beskrivning av de centrala delarna i en DCF-värdering och hur processen går till:

Centrala delar i en DCF-värdering

  1. Framtida Kassaflöden
    • Beräkning av framtida kassaflöden är en nyckelkomponent. Framtida kassaflöden inkluderar företagets intäkter minus kostnader, skatter, investeringar samt förändring i rörelsekapital.
    • Kassaflödena estimeras på årlig basis och ska sträcka sig över en prognosperiod, vanligtvis 5-10 år.
  2. Terminalvärde
    • Efter prognosperioden uppskattas ett terminalvärde som utgör värdet av företagets fria kassaflöden efter prognosperioden, det vill säga det eviga kassaflödet.
    • Ett viktigt antagande är den eviga tillväxttakten vilken vanligen brukar sättas till 2% vilket är i linje med Riksbankens långsiktiga inflationsmål.
  3. Diskonteringsränta
    • Den diskonteringsränta som används för att diskontera de framtida kassaflödena till nuvärde är avgörande för värderingen, och ska reflektera företagets risknivå.
    • Den vanligaste diskonteringsräntan är WACC (Weighted Average Cost of Capital), som är ett vägt genomsnitt av kostnaden för eget kapital och skulder.

Vilka komponenter ingår i WACC-räntan?

  1. Kostnaden för eget kapital (Cost of Equity) representerar den avkastning som aktieägarna förväntar sig för att investera i företaget. Den kan beräknas med hjälp av Capital Asset Pricing Model (CAPM)
  2. Kostnaden för skulder (cost of debt) är den ränta företaget betalar för belåning, justerat för skatteavdrag eftersom räntekostnader är avdragsgilla.
  3. Kapitalstruktur representerar andelen av företagets finansiering som kommer från eget kapital respektive skulder.
  4. Riskpremier och justeringar representerar ytterligare riskpremier eller justeringar som kan behöva tillämpas beroende på specifika riskfaktorer för företaget eller branschen. Exempel på sådana justeringar kan inkludera småbolagspremier, bolagsspecifika riskpremier (ex. kund- eller leverantörsberoende, personberoende eller prognosrisk), regulatoriska riskpremier, marknadsrisk, miljörisk, etc.

En tumregel är att desto högre risk, desto högre diskonteringsränta.

Hur går processen för en DCF-värdering till?

  1. Samla in finansiell data
    • Börja med att samla in historisk finansiell data och prognoser för intäkter, kostnader, investeringar, rörelsekapital och skatter.
    • Analysera bolagets affärsplan, marknadsanalyser och annan relevant information.
  2. Prognostisera framtida kassaflöden
    • Analysera historisk prestation och trender för att göra realistiska prognoser.
    • Uppskatta framtida intäkter baserat på marknadstillväxt, företagets strategier och konkurrensposition.
    • Dra av framtida kostnader inklusive driftskostnader, investeringar och förändringar i rörelsekapitalet för att få fram fria kassaflöden.
  3. Beräkna terminalvärde 
  4. Beräkna diskonteringsränta (WACC-ränta)
  5. Diskontera kassaflöden och terminalvärde
    • Diskontera de prognostiserade fria kassaflödena till nuvärde
  6. Summera nuvärdena
    • Addera de diskonterade kassaflödena och det diskonterade terminalvärdet för att få fram företagets totala värde.

Beakta synergier och integrationskostnader

I värderingen vid ett företagsförvärv bör även eventuella synergier och integrationskostnader beaktas. Synergier kan leda till kostnadsbesparingar eller ökade intäkter. Integrationskostnader, å andra sidan, är de kostnader som uppstår vid sammanslagningen av två företag, inklusive kostnader för systemintegration, omstrukturering och andra omställningar. Huruvida köparen ska betala för framtida potentiella synergier är en förhandlingsfråga mellan köpare och säljare.

Rörelsevärde vs. aktievärde

DCF-värderingen ger ett rörelsevärde (enterprise value på engelska) för bolaget. För att i nästa steg beräkna aktievärdet (equity value på engelska) behöver kassa och likvida medel per värderingsdagen läggas till medan räntebärande skulder dras av. Slutligen sker en justering för andra icke-operativa tillgångar och skulder. Här följer ett exempel:

  • Rörelsevärde (EV): 100 miljoner kronor
  • Kassa och likvida medel: 10 miljoner kronor
  • Räntebärande skulder: 20 miljoner kronor
  • Övriga icke-operativa tillgångar: 5 miljoner kronor
  • Övriga icke-operativa skulder: 10 miljoner kronor

Aktievärde: 85 miljoner kronor

En DCF-värdering ger en framtidsinriktad bild av ett företags värde genom att fokusera på dess förmåga att generera framtida fria kassaflöden. Den tar hänsyn till både företagets nuvarande ekonomiska ställning och dess potentiella tillväxtmöjligheter, vilket gör den till en relevant metod för att fastställa ett företags värde i en förvärvsprocess.

På FLB Partners erbjuder vi expertis och stöd genom hela förvärvsprocessen, från strategisk planering till integration. Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan hjälpa ditt företag med förvärvsarbetet.

Artiklar

Läs fler artiklar