Artikel

Företagsförvärv: Due diligence

Due diligence lägger grunden till en god affär, och hjälper dig identifiera möjligheter och risker. Vilka delar kan ingå i en due diligence?
Företagsförvärv: Due diligence

Due diligence lägger grunden till en god affär

Due diligence är en viktig och kritisk fas vid företagsförvärv för att säkerställa att affären är sund och grundas på korrekta antaganden. Due diligence innebär en omfattande granskning av målbolagets kommersiella, finansiella, juridiska och operativa aspekter. Målet är att identifiera risker och möjligheter samt att verifiera att de antaganden som gjorts om målbolaget är korrekta.

Varför due diligence är viktigt?

Due diligence hjälper köparen att få en djupare förståelse för målbolagets verksamhet och identifiera potentiella risker och möjligheter. Denna granskning ger också en möjlighet att bekräfta att värderingen samt villkoren för affären är baserade på korrekt information.

Externa rådgivare och interna experter

Att anlita externa rådgivare med specialistkompetens är ofta nödvändigt för att säkerställa en väl utförd, ändamålsenlig och skräddarsydd due diligence. Dessa rådgivare kan inkludera finansiella rådgivare, jurister, skatterådgivare och tekniska experter. Under senare år har scopen för due diligence breddats och det är numera vanligt att även granskning av exempelvis CSR samt hur försäljning och marknadsföring bedrivs inkluderas i en due diligence. Dessutom blir bakgrundskontroller och säkerhetsprövningar vanligare beroende på bolag och bransch. Utöver externa rådgivare är det också viktigt att inkludera anställda från det förvärvande bolaget i förvärvsprocessen. De besitter ofta värdefull branschexpertis och deras involvering kan underlätta det framtida integrationsarbetet genom att ge dem en tidig inblick i målbolagets verksamhet.

Fokusområden inom due diligence

Due diligence-processen kan variera beroende på målbolagets verksamhet och bransch, men det finns flera vanliga fokusområden som bör granskas:

Marknad och kommersiell granskning

Den kommersiella due diligencen analyserar målbolagets marknadsposition, kundbas, konkurrenslandskap och framtida tillväxtmöjligheter tillsammans med adresserbar marknad. Det är viktigt att förstå marknadens dynamik och identifiera potentiella risker och möjligheter.

Finansiell due diligence

Den finansiella due diligencen innefattar en detaljerad analys och granskning av målbolagets finansiella historik, kassaflöden, skulder och tillgångar. Målet är att verifiera målbolagets ekonomiska ställning och säkerställa att det inte finns några dolda finansiella risker.

Legal due diligence

Den juridiska due diligencen omfattar en genomgång av bl a relevanta avtal, licenser, IP-rättigheter, rättstvister och andra juridiska åtaganden tillsammans med GDPR-efterlevnad. Detta hjälper till att identifiera potentiella juridiska risker och säkerställa att målbolaget följer alla lagar och regler.

Operationell due diligence

Den operationella due diligencen fokuserar framförallt på målbolagets verksamhetsprocesser, försäljning och marknadsföring, produktionskapacitet, leverantörskedja och logistik. Det är viktigt att förstå hur effektivt och konkurrenskraftigt målbolagets verksamhet är och vilka förbättringsmöjligheter som finns.

IT och teknologi

En granskning av målbolagets IT-system och tekniska infrastruktur är avgörande för att identifiera eventuella tekniska risker och behov av investeringar. Detta inkluderar bl a en analys av IT-säkerhet, systemintegrering och teknisk kapacitet och flaskhalsar.

Skatt

Skattegranskningen säkerställer att målbolaget följer alla skattemässiga regler och bestämmelser. Detta inkluderar bl a en genomgång av historiska skattedeklarationer, skattebetalningar och potentiella skatterisker.

HR och personal

HR-granskningen innefattar en analys av målbolagets personal, anställningsavtal, personalpolitik och kultur tillsammans med eventuella arbetsrättsliga frågor. Detta hjälper till att identifiera risker och möjligheter relaterade till personal och arbetsmiljö.

CSR

En granskning av miljö- och hållbarhetsaspekter är viktig för att identifiera eventuella miljörisker och säkerställa att målbolaget följer relevanta miljöregler och hållbarhetsstandarder samt vilken förbättringspotential som finns.

Immateriell granskning och IP-rättigheter

Denna granskning fokuserar på målbolagets immateriella tillgångar, såsom patent, varumärken och upphovsrätter. Det är viktigt att säkerställa att alla immateriella rättigheter är skyddade och korrekt registrerade.

Due diligence är en omfattande och viktig del i förvärvsprocessen som hjälper till att säkerställa att affären är välgrundad och att väsentliga risker och möjligheter identifieras. Genom att både anlita externa rådgivare och involvera interna experter ökar möjligheterna för förvärvande bolaget att få en heltäckande bild av målbolaget och dess verksamhet och därigenom möjligheterna för att fatta välgrundade beslut. Oavsett bransch och verksamhet är det viktigt att genomföra en noggrann och skräddarsydd due diligence för att säkerställa ett lyckat företagsförvärv.

På FLB Partners erbjuder vi expertis och stöd genom hela förvärvsprocessen, från strategisk planering till integration. Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan hjälpa ditt företag med förvärvsarbetet.

Artiklar

Läs fler artiklar